Blog

PLC kaç ana bölümden oluşur? Giriş elemanları nelerdir?

PLC kaç ana bölümden oluşur?

PLC'leri tanımlarken genellikle üç ana bölümden oluştuklarını ifade etmek isteriz.

  1. Giriş/Çıkış (I/O) Modülleri
  2. İşlem Birimi (CPU)
  3. Program Belleği

Bu bölüm, PLC'nin dış dünyayla etkileşimde bulunmasını sağlar. Giriş modülleri- (Input modülleri), sensörlerden gelen fiziksel sinyalleri elektriksel sinyallere çevirir ve PLC'nin içine iletilir. Çıkış modülleri(Output modülleri ) ise PLC'nin içindeki kontrol sinyallerini, motorlar, valfler ve diğer çıkış cihazları için uygun fiziksel sinyallere dönüştürerek dışarıya gönderir. PLC'nin işlem birimi, programı çalıştıran ve giriş sinyallerine dayanarak çıkış sinyallerini üreten ana kontrol ünitesidir. İşlem birimi, kullanıcı tarafından yazılan kontrol programını yürütür. Program belleği bölüm, kullanıcının yazdığı kontrol programını içerir. Program, belirli bir uygulama için giriş durumlarına bağlı olarak çıkışları kontrol etmek üzere tasarlanmış mantıksal ifadeleri içerir.

PLC nin giriş elemanları nelerdir?

PLC'nin giriş elemanları, giriş modüllerinden gelen fiziksel sinyalleri temsil eder. Giriş elemanları, endüstriyel süreçlerdeki çeşitli sensörlerden ve diğer cihazlardan gelen bilgileri okur. Temel giriş elemanları şunlar olabilir:

  1. Dijital Girişler (DI):

   - Dijital girişler genellikle bir düğme, anahtar veya sensör gibi cihazlardan gelen sinyalleri temsil eder. Bu sinyaller genellikle "0" veya "1" olarak ifade edilir.

  1. Analog Girişler (AI):

   - Analog girişler, genellikle bir potansiyometre veya sensör gibi sürekli bir aralıktaki değerleri temsil eder. Bu değerler genellikle voltaj veya akım olarak ölçülür.

  1. Özel Fonksiyon Girişleri:

   - Bazı PLC'ler, özel giriş modülleri kullanarak belirli fonksiyonlara özgü girişleri destekleyebilir. Örneğin, yüksek hızlı sayıcılar veya pozisyon kontrolü için özel giriş modülleri.

Giriş elemanları, PLC'nin içindeki program tarafından işlenir ve programın mantıksal kontrol akışını etkiler. Bu, PLC'nin çeşitli endüstriyel uygulamalarda giriş ve çıkışları kontrol etmek için kullanılmasını sağlar.

WhatsApp Destek Hattı